top of page

Het belang van een financiële buffer

De Coronacrisis heeft aangetoond dat wij als ondernemers een groot belang hebben bij een financiële buffer. De overheid springt weliswaar bij maar dat is geen zekerheid dat het bijspringen bij elke crisis terugkeert.

Het hebben van een financiële buffer is een must voor ons als ondernemer.

Opbouw finaciële buffer

Het opbouwen van de buffer dient te worden opgestart in een periode waarin het je goed gaat als ondernemer. Het hebben van een financiële buffer geeft je meerdere voordelen. Hierbij kan worden gedacht aan een financiële armslag omdat:

  • even geen opdrachten meer binnenkomen;

  • veel ondernemers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben;

  • er plotseling geïnvesteerd moet worden in je onderneming omdat bijvoorbeeld een machine het begeeft.

Natuurlijk is het lenen van geld bij een financiële instelling een oplossing. Alleen, lenen is heel duur en legt meteen weer druk op je maandelijkse uitgaven. Het advies is dan ook om een buffer te gaan opbouwen middels sparen. Je ontvangt weliswaar vrijwel geen rente. Maar je kan dan wel tegenvallers (deels) opvangen.

Wat niet vergeten moet worden is dat veel ondernemers geen pensioen opbouwen. Ook hier is het belang van sparen groot. Dat betekent dat je eigenlijk 2 spaarrekening moet gaan beheren. Namelijk 1 voor de tijdelijke financiële buffer en 1 aparte spaarrekening als aanvulling voor je toekomstige pensioen.

Het bedrag dat je kan sparen is afhankelijk van:

  • Je gezinssituatie;

  • Wat voor bedrag heb je per maand minimaal nodig;

  • Is het inkomen maandelijks hetzelfde bedrag of fluctueert het;

  • Het wel of niet hebben van een aov verzekering.

Het advies is om de hoogte van een financiële buffer op te bouwen voor de overbrugging van een slechte periode van 3 aaneengesloten maanden.

Wilt u meer advies over het opbouwen van een financiële buffer?

Neem dan contact op en dat gaan we samen een advies op maat maken.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page