top of page

Verzwegen vermogen en de inkeerregeling


Heeft u een verborgen spaarrekening, dan is dit misschien belangrijk voor u om rekening mee te houden; "de inkeerregeling stopt per 1 januari 2018".

Iedereen die onder de Nederlandse belastingplicht valt dient inkomen, erfenissen en vermogen aan te geven in de aangifte inkomstenbelasting.

Er dient namelijk belasting te worden afgedragen over de hierboven genoemde onderwerpen. Dit steekt voor met name het vermogen op spaargeld etc. want het rendement op het vermogen is lager dan het belastingtarief. Deze actuele kwestie beheerst de fiscale rechtspraak. Is de heffing nu wel terecht?

De overheid is zich bewust van deze ongelijkheid en wenst het belastingtarief dan ook te wijzigen. Afgelopen donderdag kon in de krant worden gelezen dat voor de toekomst men wil uitgaan van een gemiddelde spaarrente van 0,35%. Nog steeds te veel want we vangen maar 0,05% bij een spaarrekening. Daarnaast een belastingvrije som van € 30.000 in plaats van € 25.000.

Het gaat dus de goede kant op.

Tot en met heden zijn er echter belastingplichtigen die ervoor kiezen om het vermogen niet of niet volledig aan te geven in de aangifte inkomstenbelasting. Voor degene die het niet doen de Belastingdienst jaagt op deze gelden en wenst er alsnog belastingen over te innen.

Tot en met 2017 kan de belastingplichtige nog gebruik maken van de inkeerregeling. Dit betekent dat de aangifte inkomstenbelasting vrijwillig door de belastingplichtige zelf wordt herzien. Of dat er een meldingsformulier bij de Belastingdienst wordt ingediend.

Besluit u vrijwillig uw aangifte te verbeteren binnen een periode van 2 jaar na het doen van aangifte dan zal de Belastingdienst u geen boete opleggen. Is het tijdsbestek 2 jaar of meer dan loopt u wel tegen een boete aan.

Indien u niet tot inkeer komt en de Belastingdienst komt er achter dat u wel degelijk vermogen heeft dan betekent het dat een boete kan worden opgelegd (maximaal 300%).

Vanaf 2018 is de inkeerregeling niet meer van toepassing.

Zo kort voor het einde van het jaar. Denk goed na en neem voor uzelf een besluit of u dient te handelen.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page